A Saptea zi- Duminica??Sambata???

Biblia Ortodoxa
Capitolul 2
” 1. Aşa s-au făcut cerul şi pământul şi toată oştirea lor.
2. Şi a sfârşit Dumnezeu în ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar în ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut.
3. Şi a binecuvântat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus în rânduială.
4. Iată obârşia cerului şi a pământului de la facerea lor, din ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pământul. ”

Biblia, Cartea Sfanta, cea care ne arata calea si ne indruma spre pacea sufleteasca… Biblia, care contine adevarul suprem dat in dar de insasi Dzeu… Biblia, care insumeaza atata stiinta si atata sacralitate… Biblia, care inca din primele pagini ne vorbeste despre puterea Dumnezeiasca si despre Facerea lumii… Despre munca depusa de Dzeu pentru a da, in  cele din urma, pamantul omului- cea din urma creatie a sa… Despre zilele lucratoare si despre ziua cea Sfanta, a saptea, in care insusi Domnul Dumnezeul nostru S-a odihnit si ne-a lasat noua tuturor aceasta zi intru binecuvantare… Si spre marea mea surpriza, acum vreo doua saptamani, am observat o noua ordine in calendar: prima zi a saptamanii a fost declarata de randuiala bisericeasca duminica… Si, cum inca de la gradinita,  invatam sa numaram, cel putin pana la zece, va rog sa puneti in practica aceasta competenta dobandita si sa observam impreuna ca, in conformitate cu noua decizie,  a Saptea zi, ziua cea binecuvantata in care Dumnezeu S-a odihnit si i-a dat-o omului pentru odihna este sambata… Oare de ce dupa atatea sute de ani biserica romana a decis o asemenea rasturnare? Raspunsul oficial, pe care l-am sesizat acum cateva zile la tv,  este acela ca Isus a inviat intr-o zi de duminica si acesta este motivul pentru care s-a luat interesanta si intriganta decizie, dar, din cate stiu eu- desi nu sunt bigota- , se stia de vreo 2000 de ani de invierea cu pricina… 2000 de ani si finalul anului 2010 care aduce o noutate intr-o societate habotnica, conservatoare si plina de superstitii si decizii din ce in ce mai pline de intelesuri… Intelesuri?!? Ce fel de intelesuri?? O noua interpretare a Cartii Sfinte?? O noua dorinta de a aduce biserica in prim- plan( de ceva timp nu am mai auzit de construirea catedralei neamului- cica neamul roman are nevoie de opulenta aceasta)??? Cine stie??? Totusi, as dori sa stiu, ca orice om normal care gandeste si isi pune intrebari, sa mi se explice nu motivul pentru care s-a decis ca prima zi sa fie duminica, ci motivul pentru care abia acum au hotarat sa editeze diferit calendarele bisericesti…. Poate cineva va catadicsi sa ne zica si noua celor multi si prosti…

P.S. : Am mai citit cateva articole despre aceasta decizie a sinodului si am inteles( nu am inca dovezi) ca inainte de perioada comunista, calendarele ortodoxe erau asemanatoare cu cel din acest an… Motivul fiind cel mentionat mai sus, ziua invierii… Totusi, apare o mica- mare contradictie cu VT… Ce facem?? Parca nu prea merg cele doua… Parca…

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Cunoastere

4 comentarii pe “A Saptea zi- Duminica??Sambata???”

 1. leventum Says:

  … este trist ca unii (numiti si preoti sau lideri spirituali) vin cu tot felul de expicatii despre Biblie, in loc sa indemne (vorba ta)’prostimea’ sa studieze Biblia si sa descopere personal ce inseamna cunoasterea lui Dumnezeu.
  … in chestiunea enuntata de tine insa decizia BOR este CORECTA. pentru ca din pct. de vedere al Bibliei ziua a saptea este sambata. evreii, cateva biserici crestine, dar si musulmanii stiu asta si isi organizeaza saptamana ca atare.

  p.s.: nu sunt ortodox, nici macar nu simpatizez cu Biserica Ortodoxa. sa ai mult succes si inspiratie in studiul si intelegerea Bibliei. asculta-ti mintea si inima. 🙂

  • tharsisr Says:

   Intr-adevar, Vechiul Testament specifica in mod clar ca sambata este a saptea zi… Totusi, din cate am inteles eu, decizia bisericutei ortodoxe romane nu tine de corectitudinea aceasta si nici nu are in vedere considerarea zilei de sambata ca fiind ziua sfanta, binecuvantata in Biblie de Dumnezeu… Pur si simplu, s-a luat decizia de a incepe saptamana cu ziua de duminica deoarece, considera ei, Isus a inviat duminica( au lasat deoparte cu totul numararea zilelor ca in VT) si acest eveniment sta la baza crestinatatii, nu cele dinVechiul Testament( doar preotii ortodocsi ne sfatuiesc, intr-un mod eronat din punctul meu de vedere, de a incepe lectura Cartii Sfinte cu Noul Testament, nu cu cel Vechi- cine stie, poate plictisindu-ne, nu mai rasfoim si cele zise inainte de Domnul)… In calendarul bisericesc al anului 2011, duminica este trecuta ca si acum- ca zi sfanta, numai ca nu mai este delimitata de ziua de luni- aratand prin aceasta ca este prima zi a saptamanii, iar ziua de sambata este la fel de comuna ca si pana acum…

   • leventum Says:

    nu stiu de ce s-a luat aceasta decizie acum… asa din ‘afara’ ortodoxiei imi este destul de greu sa comentez o chestiune pe care nu o cunosc destul de bine… insa:

    – a afirma ca nu Vechiul Testament sta la baza crestinatatii ci doar Noul Testament tradeaza o viziune religioasa ingusta, simplista si derutanta. preotii care invata asta chiar au terminat degeaba teologia. NT fara VT este ca o casa fara fundatie.

    – daca o invatatura din Biblie este ‘data la o parte’, ‘ignorata’ doar pentru ca asa a decis candva din diferite motive (de obicei puerile) Biserica, atunci se pune intrebarea in ce sa crezi? in invatatura data de Biserica? (da in ea trebuie sa credem o sa spuna preotii, pentru ca numai ‘noi’ stim ‘cum stau lucrurile’ cu cele divine)… sau e mai bine sa crezi in ceea ce descoperi personal din Biblie?
    … si mie imi place Biblia dar nu suport Biserica Crestina… (oricare ar fi ea) care crede ca sunt prea prost ca sa inteleg singur cele citite. nu zic ca altii nu te pot ajuta sa intelegi mai bine dar imi place sa ma conving singur.

 2. tharsisr Says:

  Sunt de acord cu tine: este foarte important sa citesti tu insuti pentru a putea sa iti faci o parere proprie despre ceea ce este dezbatut atat de frecvent mai peste tot… Indiscutabil, ceilalti te ajuta prin incitarea unor argumente sau contraargumente… Din pacate, totul este interpretabil si mereu a fost asa- sa ne gandim ca exista mai multe evanghelii, dar numai 4 au fost acceptate si promovate de biserica( toate celelalte sunt vazute ca blasfemii si atentate directe de credinta miilor si miilor de credinciosi)… A cuprinde tainele Cartilor Sfinte este poate peste puterea omeneasca, dar incercarea de a intelege macar materialul din care este facuta caramida este esentiala pentru dezvoltarea normala si originala a unei fiinte umane!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: