Egoism…

Oare fiinta umana este definita prin egoism?!? Se pare ca unii sustin sus si tare ca da… Probabil ca acestia considera drept proaste persoanele care se uita pe sine pentru a-i ajuta pe ceilalti… Probabil ca viata lor a fost atat de dura, urata si lipsita de sinceritate si prietenie incat le este foarte greu sa intrevada bunatate si generozitate veritabila in alte fiinte… Probabil ca sufletul lor este atat de hain incat cred ca toti ceilalti au inima aidoma lor… Probabil ca aceste fiinte care ridica in slavi egoismul uman au fost atat de inclestate in ambitia lor incat au calcat in picioare zeci de persoane…  Oare au fost ele victime de si-au inasprit atat de mult esenta?!?  Oare s-au nascut ele lipitori pentru a extrage frumusetea din ceilalti?!? Cine poate sti?!? Cine poate sa schimbe ceva?!? Simplu : o persoana care sa le umple viata lipsita de stralucire si imbuibata de venin!

” In brief, egoism in its modern interpretation, is the antithesis, not of altruism, but of idealism.” – John Buchanan Robinson

( adevarat sau nu?!?)

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Cunoastere, Viata

14 comentarii pe “Egoism…”

 1. Jane Says:

  Nu consider proaste persoanele care se uita pe sine pentru a ajuta pe altii …viata mea nu a fost nici urata, nici lipsita de prietenie…si nici suflet hain nu am…dar si eu sustin – nu sus si nu tare – ca fiecare om are in el o doza de egoism…asa este natura lui…Chiar si atunci cand iubeste, iubeste din egoism…

  • tharsisr Says:

   Iti respectul punctul de vedere si am incredere ca si tu faci acelasi lucru… Totusi, nu pot sa fiu de acord cu ceea ce spui deoarece pentru mine iubirea este generozitate si daruire, nu egoism( daca ai vreun exemplu concret care sa iti demonstreze argumentul, sunt mai mult decat incantata sa il citesc).

  • luminita Says:

   Persoanele care uita de nevoile lor si se sacrifica pentru a-i ajuta pe altii dezinteresat sint foarte rare, ne putem considera norocosi daca le intilnim. De obicei, atunci cind ajutam sau iubim, asteptam, in schimb, atentie, admiratie, laude. Deci, e un fel de egoism. Psihologii afirma ca exista o ruta egoista a comportamentului de ajutorare – cind acordam ajutor, urmarim sa scapam de sentimentul de disconfort cauzat de suferinta celuilalt.

   • tharsisr Says:

    Una este egoismul, alta este ” un fel de egoism”… Ori este, ori nu!… Tinand seama de faptul ca psihologia nu este o stiinta exacta, ci una a presupunerilor, nu pot sa o iau in calcul( cu stricta referire la sensul denotativ al cuvantului egoism)… Nu crezi ca poti sa ajuti din iubire, din respect, din prietenie?!? Prin simplul fapt ca il ajutam pe celalalt, dam dovada de lipsa de egoism( un egoist nu se gandeste niciodata la suferinta celuilalt, tocmai pentru ca persoana exterioara siesi nu exista).

 2. Anca Says:

  Toata lumea este egoista, iar cel care sustine contrariul este un ipocrit. Insusi instinctul de supravietuire ne face egoisti.

  • tharsisr Says:

   Draga mea cititoare, consider ca sufletul meu este eliberat si de egoism si de ipocrizie( oricum cei din jurul meu, cei care ma cunosc au posibilitatea sa isi dea cu parerea in legatura cu aceste aspecte ale felului meu de a fi)… Si mai cred ca faci o confuzie in legatura cu acest concept al egoismului: una e sa ai instinct de supravietuire si alta e sa te gandesti in mod exagerat la ale tale interese si dorinte, nu crezi?!?

 3. tharsisr Says:

  @Jane are Tharsisr pentru tine cateva expresii care, din nefericire, nu pot fi scrise pe al sau blogulet… Asa ca te rog sa lasam exagerarea deoparte! Sufletul hain este departe de tine- tu nu ai nici macar un dram de egoism ;))!

 4. luminita Says:

  Da, cred ca poti ajuta din dragoste si prietenie, dezinteresat, fara asteptarea unor recompense, de orice natura. Totusi, ne simtim bine cind ajutam (”O fapta buna este rasplatita prin însași înfaptuirea ei.” – Alexandru Gh. Radu) si inconfortabil, daca nu o facem.

  • tharsisr Says:

   De ce ” totusi”? Important este ca facem ceva din dragoste, din prietenie… Cele doua fraze ale tale par a se exclude reciproc, nu crezi? In prima, susti ajutorul oferit fara asteptarea unei recompense, iar in a doua afirmi, prin postarea unui citat, ca primesti rasplata pentru orice fapta.

 5. luminita Says:

  Din citatul respectiv eu inteleg ca rasplata este starea de bine care urmeaza acordarii ajutorului. Aceasta vine din interior, nu din partea celui ajutat.

 6. luminita Says:

  starea de bine apare atunci cind vedem bucuria celui ajutat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: