Pesimism…

PESIMÍSM s. n. Atitudine a omului care privește cu neîncredere viața și pe semenii săi și care consideră că toate situațiile au un deznodământ fatal; concepție filozofică, opusă optimismului, potrivit căreia răul, iluzia, suferința predomina în lume și nu pot fi înlăturate, fiindu-i inerente. ♦ Sentiment de tristețe, de amărăciune și de neliniște; stare sufletească de deprimare. – Din fr. pessimisme, germ. Pessimismus.

O definitie pompoasa, nu?!? Si totusi o sumedenie de cuvinte care incearca sa explice sau sa inregistreze ceea ce omul a considerat a fi pesimismul de-a lungul existentei sale… Mi s-a reprosat de cateva ori ca am multe posturi care intrevad aceasta idee… Asa sa fie?!? Ma gandesc ca daca au zis vreo trei persoane, inseamna ca mesajul exterior chiar asa este interpretat si imi dau seama ca textul, indiferent de modul in care este scris, are aceasta abilitate de a insela, de a pacali si de a transforma zisele in altceva( sau ceva care nu are nimic de a face cu realitatea in virtutea caruia a fost scris)… Astazi @flo in al sau comment a adus in prim- plan cuvinte precum “existenta obscura”, “prezentul a distrus”,”teama”, “prezent infiorator”… Sa le luam pe rand: este existenta altfel decat obscura?!? Isi cunoaste cineva existenta?!? Cate persoane oare ajung sa se cunoasca intr-adevar?!? Pentru cati dintre noi, existenta a capatat consistenta?!? Prezentul este altceva decat o distrugere a trecutului care este pierdut pentru totdeauna?!? Este drept ca el vine cu minunatii si cu noi oportunitati, dar in acelasi timp capteaza o asumare a unui trecut invalid… Sunt persoane pe aceasta planeta care sa nu aiba temeri?!? Teama este unul dintre sentimentele specifice ale fiintelor, care provine tocmai din al sau instinct de supravietuire… Prezentul este si nu este, el se desface uneori fara a putea sesiza contradictiile si atunci el devine infiorator, pentru ca tot ce am avut poate sa dispara si sa fie inlocuit de altceva rau, la fel de bun sau mult mai bun…

Multi zic de pesimism, totusi putini se gandesc ca poate ei insisi regasesc in cuvintele altora ceea ce de fapt se regaseste in propriul suflet… Prin aceasta apropiere de mesajul trunchiat al unui text, se doreste de fapt o explicatie a ceea ce sufletul are inlauntrul, incercand necontenit sa doboare seva necunoscuta… Fiecare simte in celalalt ceea ce are de fapt in interior( doar de aia sunt atat de multi oameni dezamagiti pe aceasta planeta, nu?!? )

Explore posts in the same categories: Comunicare, Cunoastere, Viata

5 comentarii pe “Pesimism…”

 1. flo Says:

  1.Incep sa inteleg ce vrei sa transmiti. Este adevarat ca toti avem temeri de tot felul dar e bine sa nu le ducem la extrem.
  2. Nu ti-am reprosat ca posturile tale sunt pesimiste, ti-am spus doar ce am simtit cand le-am citit, exact ce mi-au transmis (prima impresie).

  • tharsisr Says:

   Am folosit cuvantul repros pentru ca asa am simtit mesajul tau ( alaturi de al celorlalte doua persoane) legat de ale mele posturi considerate negative… Sper ca vei intelege ce vreau eu de fapt sa transmit… Oricum fiecare persoana este diferita si are abilitatea si, mai mult decat atat, dreptul de a intelege personalizat textul…

 2. flo Says:

  Am inteles ce vrei sa transmiti si sper sa o fac in continuare. Oricum, nu trebuie sa ne explici noua, cititorilor, de ce ai scris intr-un fel sau altul. Fiecare post al tau este ca o pictura pentru mine, si trebuie tratata ca atare.Daca noua, cititorii ne place ce vedem bine, daca nu parasim site-ul. Mai cred, ca fiecare cuvant pe care il asterni, are o poveste pentru tine, poveste pe care noi nu o cunoastem si din cauza asta nu intelegem „din prima” ce vrei sa transmiti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: